vrijdag 29 april 2016

28-4-2016 
Goedemiddag lieve lezers,

Vandaag is de zon definitief doorgebroken en dat betekent hier dat het direct warm is en de bedrijvigheid op de boerderij door tientallen vogeltjes wordt bezongen. De dag komt rustig op gang. De meeste bewoners zijn bezig met hun taken, er wordt een geitje geboren en we drinken thee op het terras. 
koffie in de zon.

Fien bij de pasgeboren geitjes.

Marianna is groot fan van de moestuinpotjes en dan vooral van de aarde die zo leuk opzwelt als je er water overheen giet. Onafgebroken is ze al bezig met het inzaaien van rijen plantjes ofwel ‘plante de mancare’ (plantjes om op te eten).  Ontzettend bedankt iedereen, jullie hebben de dag  Marianne al helemaal gemaakt en hier in de grote moestuin hebben de planten ook echt nog wel kans van overleven. 
Tuin bij het jongenshuis waar een deel van de moestuintjes gepland worden.

Marianne plant plantje na plantje.

Moestuintjes in de Roemeense zon.

Tegenover me versieren twee anderen houten vogels die op de markt verkocht gaan worden.  Jan Willem en Marc proberen voortgang te boeken met het geitenafdak. Ze krijgen alleen zoveel hulp van bewoners dat het tempo een beetje aangepast is J. Soms moet er er gewoon even worden bekeken of de rolmaat écht uit Duitsland komt of is er een fiets waar écht nu even naar moet worden gekeken.
                
Costel helpt met timmerwerk.

Dak in de maak.

Gisterenavond hebben we een prachtige wandeling gemaakt door de landerijen achter de boerderij. Overal zijn akkertjes vol druivenstruiken want ’s winters wordt wijn  hier gedronken als water. Fien kon zich van haar beste kant laten zien en heeft drie zakken vol afval verzameld dat boeren in de struiken rondom hun land hadden laten liggen. Het inzamelen van afval leeft hier helemaal niet, evenmin als er een bewustzijn is van de milieuschade die afval kan veroorzaken. Om iets van dat bewustzijn te creëren heeft Hannah in samenwerking met de plaatselijke school een afvalproject verzorgd. Kinderen van het dorp zijn onder feestelijke begeleiding van paard-en-wagens de velden in getrokken om het afval te verzamelen en overal zijn posters opgehangen. De foto’s van de afvalophaaldag zijn opgehangen in het gemeentehuis. De bewoners van de zorgboerderij gaan geregeld de heuvel op om daar afval te prikken en wij konden dus nog net een steentje bijdragen aan dit project. 
Grote bierflessen worden op het land achtergelaten en door de mensen van de zorgboerderij opgehaald.

Toen we na onze wandeling thuiskwamen was onze afwas gedaan (surprise!) en werd er door een aantal bewoners op ons gewacht voor koffie, warme melk en chocolade, gezelliger krijg je het niet gauw. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten